HIJ DOET TOCH NIKS?

Kent u ze, die stuiterende enthousiastelingen die met een noodgang op u of op uw hond afrennen, om op het laatste moment vol in de remmen te gaan? Misschien wel omdat de eigenaar van de té enthousiaste hond zich een beetje opgelaten voelt, roept hij van een afstand: ‘Hij doet niks hoor!’. Menig eigenaar (maar ook mensen zonder hond), schrikken zich een hoedje. En terecht. Want de eigenaar kan wel zeggen dat zijn hond niks doet, maar je zult maar bang zijn voor honden… En bovendien: de hond kwam met een noodgang op je afstuiven, dat is toch niet niks, dat was een heleboel hond, en ook nog zeer nadrukkelijk aanwezig.

Hoe ontstaat dit, en wat moet je ermee?
Vaak is deze overenthousiaste houding bij de hond veroorzaakt doordat zij in hun socialisatieperiode ( en/of daarna ) te veel met andere honden gespeeld hebben. Tegenwoordig is de eigenaar van een pup zo bewust van het nut van socialisatieperiodes, dat de pup met (bijna) alle honden die hij tegenkomt mag spelen. Hij moest ten slotte kennismaken met alle soorten honden, groot, klein, korte neus, flaporen, etc. Dus zodra je zo’n hond tegenkomt, maak je direct gebruik van de situatie en laat je de pup kennismaken met de andere hond, en voor je het weet zijn ze aan het spelen… Het ziet er ook zo leuk uit, en veel jonge honden hebben er zo’n plezier in, dat het ook erg aantrekkelijk is om je pup met veel honden te laten spelen. En als hij iets ouder is, en overloopt van de energie, kan hij zijn energie zo lekker kwijt als hij met een andere hond speelt. Kortom: redenen genoeg om je hond vaak met andere honden te laten spelen. Maar is het ook verstandig? Om te beginnen is het lichamelijk een zware belasting voor uw pup. Daarnaast: wanneer een hond iedere keer maar weer zijn pleziertjes bij andere honden zoekt, en daar door de eigenaar uitgebreid de kans voor krijgt, ontstaat al snel de situatie dat de hond liever naar de andere honden toegaat, dan dat hij zijn eigenaar in de gaten houdt. De eigenaar is gewoonweg niet interessant genoeg. Andere honden zijn voor de meeste pups erg aantrekkelijk, maar wanneer ze met het grootste gedeelte van die andere honden mogen spelen, worden andere honden gewoonweg onweerstaanbaar: het spreekwoordelijke kind in de speelgoedwinkel.

Maar socialisatie is toch zo belangrijk?
Ja, socialisatie is inderdaad heel erg belangrijk. En het is ook belangrijk dat de pup met allerlei verschillende honden positieve ervaringen opdoet. Zoek er een gemiddelde in. Merkt u dat andere honden erg aantrekkelijk zijn voor uw over-enthousiasteling, dan is het verstandig om uw hond veel minder met andere honden te laten spelen en veel meer zelf met hem aan de slag te gaan ( laat hem apporteren, e.d. ). Is uw hond terughoudend naar andere honden, dan zijn die sociale contacten veel belangrijker voor hem. Let dan wel op, dat u uw hond met honden laat spelen die erg voorzichtig te werk gaan. Een terughoudend hondje laten spelen met een platwalser is vragen om moeilijkheden.
Maar wat is nou eigenlijk het probleem… hij DOET toch niks…?
Wanneer we het hebben over honden die niet vanuit agressie, maar vanuit enthousiasme op andere honden ( of mensen ) afstuiven, bedoelen ze dat meestal heel vriendelijk. Ze zijn op dat moment niet agressief, alleen maar heel erg blij. Er zijn echter heel veel honden (en mensen), die er niet van gediend zijn. Vaak omdat ze bang zijn voor andere honden, en dan is zo’n springende stuiterbal weer een nieuwe bevestiging van het feit dat honden eng zijn. Sommige honden hebben pijn, en dan is het even slikken wanneer er zo’n tornado op je af komt.
Er zijn ook veel honden die de enthousiasteling graag wil leren hoe het wel hoort… Dit zijn honden die bovenop de overenthousiaste hond duiken, en hem met veel kabaal corrigeren. Vaak krijgt de eigenaar van de corrigerende hond te horen dat hij een rothond heeft, niets is echter minder waar; de enthousiaste hond gaat namelijk dwars door de persoonlijke zone van de andere partij heen, en lapt alle etiquette aan zijn laars. We noemen dat onbeleefd. Hij bedoelt het niet onaardig, integendeel, hij heeft alleen nooit geleerd hoe het wel moet.

Voorkomen is beter dan genezen
Leer uw hond van pup af aan, dat hij niet naar elke hond die hij ziet toe mag. Bijvoorbeeld door hem te leren alleen naar andere honden toe te gaan nadat hij toestemming van u heeft gekregen. Hoe enthousiaster uw hond, hoe belangrijker dit is. Bij terughoudende types, is het belangrijk dat de hond wel met veel andere honden positieve ervaringen opdoet, maar dan alleen met honden die hem niet meteen platwalsen. Dit heeft u hem niet in een weekje geleerd, volhouden is het enige dat helpt.
Bij volwassen honden die inmiddels al overenthousiast zijn, is het vaak lastig om terug te draaien. Gebruik maken van een halster maakt het u een stuk makkelijker, maar laat u wel adviseren (door een goede trainer) hoe u hiermee om moet gaan.


Adviezen
Een passende hond kiezen